МОРСКИ ПРЕГРЪДКИ ОТ ЛОЗЕНЕЦ

Бриз… мирише на море и на спокойствие, и на свобода. 

Като тази година, никога не ми е било толкова наложително да се лекувам с море и слънце – в пряк и духовнопреносен смисъл.

IMG_5621

Исках този пост да е само от снимки, да заредя и себе си, и вас с още мъничко море, ей така, за сила, в първите есенни дни. Но се сетих, че ще ми е интересно да проуча поне малко историята на селцето и да включа интересни факти като това, че се е наричало Емберли, което е сорт грозде.

Докато четох обаче, ми направи впечатление, че всъщност за Лозенец почти никой не е писал. С изклчение на този сладък пост в lifebitesblog.com (лято, пясък, море), има или сухи данни за местни забележителности (ама много сухи!), или някакви „мащабни“ заклеймявания колко фръцливо курортче било. Чисто и просто, цупливият и надменен тон към Лозенец, малко ме подразни.

Много ми се искаше да мога да сътворя най-прекрасната и подробна статия, със снимки и конкретни данни, за да разсея тази погрешна представа. Но уви, да пиша за Лозенец ми хрумна едва в София, така че си запазвам правото да доработя статията в бъдеще. :) А засега, ако имате няколко минутки, ще си почетете и ще погледате снимки на едно морско кътче, което е толкова вълшебно, колкото си го направи човек.

IMG_5260
Централен плаж, Лозенец

Плажовете на Лозенец са със ситен и мекичък пясък, и са основно два, Централен и Тарфа (не ходихме, другия път :)).  Централният плаж е просторен, свободен и приятен, с няколко плажни барчета и дървена пътека, идеална за сутрешна йога, упражнения, или просто посрещане на изгрева, който спира дъха.

IMG_5572

Селцето пък е много спокойно, с отпускарски дух. Има дребни магазинчета като в повечето южни курорти, но за разлика от тях са малко и не противни. Има и голям магазин с всичко. На централната улица продават чудни, чудни банички. Не че мога да си ги позволявам, но ароматът ме кара да мечтая хахаха. Цялото селце е осеяно със смокинови дървета (любимият ми плод) 💙

IMG_5266
Бар „Айляк“, Лозенец

IMG_5224

От понеделник до четвъртък е безумно спокойствие, а в петък и събота се пръска от живот и бълбукане. Местенцата за нощно коктейлче или биричка са доста – By the Way в центъра, Барчето на кея, Summer Mood и Айляк на самия плаж, бар Delete (на плажа на Оазис). Макар и дребосъче, Лозенец не заспива в 19 ч., което рязко го различава от пенсионерските му събратя хаха.

IMG_5633
„Барчето“, Лозенец
IMG_5634
Summer Mood, Лозенец
IMG_5640
By the Way, Лозенец

А може пък да се полюбувате на медения залез от кея.

IMG_5211

Или на живописния залив на плаж „Тарфа“.

IMG_5237

Макар да е селце като длан, Лозенец си е мехурче от уют, баланс, енергия и свободен дух, които се просмукват в гостите му и се загнездват в къдриците като инатливи песъчинки.

Ако ви е още морско, ето и малко МОРСКИ ЦЕЛУВКИ ОТ „ОАЗИС“

Можете да ме последвате във Facebook и Instagram.

 

Прегръдки от Лозенец,

Misha_Allura - Copy

 

 

One thought on “МОРСКИ ПРЕГРЪДКИ ОТ ЛОЗЕНЕЦ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s